word  PDF
COURSE OUTLINE
1.รหัสและชื่อรายวิชา: NUFN667 : RESEARCH METHODOLOGY IN FOOD SCIENCE FOR NUTRITION 2(2 -0 -0 )
สภอภ๖๖๗ : วิทยาระเบียบวิธีวิจัยทางวิทยาศาสตร์การอาหารเพื่อโภชนาการ 2(2 -0 -0 )
2. หลักสูตรและประเภทของรายวิชา : หลักสูตรวิทยาศาสตรมหาบัณฑิต สาขาวิชาวิทยาศาสตร์การอาหารเพื่อโภชนาการ (หลักสูตรนานาชาติ)เป็นรายวิชาในหมวดวิชาบังคับ
3. วัตถุประสงค์ ของรายวิชา Course Objectives This course aims to provide knowledge and abilities as follows: 2.1.1 Ability to describe and apply the ethical theories and methods in food science and nutrition research 2.1.2 Knowledge of research methodology starting from formulation of research question to data analysis and inter-pretation, as well as ability to prepare and present research proposal 2.1.3 Ability to select appropriate research designs and methodologies for different research questions and demonstrate critical awareness of the assumptions of these methods 2.1.4 Ability to describe sampling methods, measurement scales and data collection instruments, and appropriate uses of each 2.1.5 Ability to analyze data using statistical approach and statistical analysis software Course-level Learning Outcomes: CLOs On completion of the course, the students will be able to 1. CLO1 Identify the principle of ethical approach in food science and nutrition research 2. CLO2 Explain research designs and methodology, as well as the key elements of a research proposal 3. CLO3 Present research designs and methodology suitable to the research questions 4. CLO4 Apply sampling techniques in research methodology 5. CLO5 Select appropriate data analysis procedures and employ computer program in statistical analysis 6. CLO6 Demonstrate ethical and moral behaviors, including self-discipline, honesty, punctuality, responsibil-ity to the assigned tasks, implementation of classroom agreements, and ethics in the uses of research results and findings
4. อาจารย์ผู้รับผิดชอบรายวิชา :
          ผู้ช่วยศาสตราจารย์ ดร. สุวภัทร  กิตติบัญชากุล
          สถานที่ติดต่อ :  สถาบันโภชนาการ
          โทร : 02-800-2380 ext. 409  e-mail :suwapat.kit@mahidol.ac.th
          รองศาสตราจารย์ ดร. ชลัท  ศานติวรางคณา
          สถานที่ติดต่อ :  สถาบันโภชนาการ
          โทร : 02-800-2380 ext. 123  e-mail :chalat.san@mahidol.ac.th
Tentative Schedule
สัปดาห์ที่ /ครั้งที่ หัวข้อ จำนวนชั่วโมง อาจารย์ผู้สอน
บรรยาย ปฏิบัติ ศึกษาด้วยตัวเอง
1 - Course overview - Ethical Approach in Research 2 0 4  รศ.ดร.ชลัท  ศานติวรางคณา
2 Planning and Writing Research Proposal I 2 0 4  รศ.ดร.ชลัท  ศานติวรางคณา
3 Planning and Writing Research Proposal II 2 0 4  รศ.ดร.ชลัท  ศานติวรางคณา
4 - Community Intervention Trials and Clinical Trials - Observational Study : Analytical Study Design 2 0 4  ผศ.ดร.ทิพวัลย์  พงษ์เจริญ
18 - Complete Randomized Design - Randomized Complete Block Design - Latin Square Design 2 0 4  ผศ.ดร.สุวภัทร  กิตติบัญชากุล
6 - Incomplete Block Design - Factorial experiment 2 0 4  ผศ.ดร.สุวภัทร  กิตติบัญชากุล
7 - Nested Design - Split – plot experiment 2 0 4  ผศ.ดร.สุวภัทร  กิตติบัญชากุล
8 Validity and Reliability 2 0 4  รศ.ดร.อิสรีย์ฐิกา  ชัยสวัสดิ์ จันทร์ส่องสุข
9 Mid-term examination - - - -
10 Selection and Use of Statistical Test I 2 0 4  อ.ดร.เพ็ญภพ  พันธุ์เสือ
11 Selection and Use of Statistical Test II 2 0 4  อ.ดร.เพ็ญภพ  พันธุ์เสือ
12 Survey Sampling and Sample Selection 2 0 4  อ.ดร.เพ็ญภพ  พันธุ์เสือ
13 Sample Size Determination 2 0 4  อ.ดร.เพ็ญภพ  พันธุ์เสือ
14 - Application of computer program in statistical analysis - Data Analysis and Interpretation of Statistical Results 2 0 4  อ.ดร.เพ็ญภพ  พันธุ์เสือ
20 Case study of research design 2 0 4  รศ.ดร.ชลัท  ศานติวรางคณา , อ.ดร.เพ็ญภพ  พันธุ์เสือ , ผศ.ดร.สุวภัทร  กิตติบัญชากุล , รศ.ดร.อิสรีย์ฐิกา  ชัยสวัสดิ์ จันทร์ส่องสุข
17 Proposal Presentation 2 0 4  รศ.ดร.ชลัท  ศานติวรางคณา , ผศ.ดร.สุวภัทร  กิตติบัญชากุล
19 Final examination 0 0 0 -