word  PDF
COURSE OUTLINE
1.รหัสและชื่อรายวิชา: NUFN665 : FOOD AND NUTRITION UPDATES 2(2 -0 -0 )
สภอภ๖๖๕ : อาหารและโภชนาการทันยุค 2(2 -0 -0 )
2. หลักสูตรและประเภทของรายวิชา : หลักสูตรวิทยาศาสตรมหาบัณฑิต สาขาวิชาวิทยาศาสตร์การอาหารเพื่อโภชนาการ (หลักสูตรนานาชาติ)เป็นรายวิชาในหมวดวิชาบังคับ
3. วัตถุประสงค์ ของรายวิชา 1) Know and understand about ecological system that affects the balance of the food and nutrition security at the individual to global level 2) Know and understand about the relationships between factors within the food and nutrition system 3) Analyze food and nutrition problems of different vulnerable groups 4) Know and understand about the management system that affected on the food and nutrition systems 5)Demonstrate self-discipline, teamwork, and communication skills with appropriate information technology 6) Know and understand about morals and ethics in food science, nutrition, and related areas applicable for research and development of nutritious and safe food
4. อาจารย์ผู้รับผิดชอบรายวิชา :
          รองศาสตราจารย์ ดร. ณัฐิรา  อ่อนน้อม
          สถานที่ติดต่อ :  สถาบันโภชนาการ
          โทร : 02-800-2380 ext. 426  e-mail :nattira.onn@mahidol.ac.th
Tentative Schedule
สัปดาห์ที่ /ครั้งที่ หัวข้อ จำนวนชั่วโมง อาจารย์ผู้สอน
บรรยาย ปฏิบัติ ศึกษาด้วยตัวเอง
1 Course Orientation/ Nutrition policy orientation towards the first 1000 days 2 0 4  รศ.ดร.พัตธนี  วินิจจะกูล , รศ.ดร.ณัฐิรา  อ่อนน้อม
2 Neglected underutilized species (NUS) 2 0 4  Dr.Xuan  Li
18 Role of modern trades on safety of fruits and vegetables 2 0 4  รศ.ดร.ชนิพรรณ  บุตรยี่
4 Friendly food labeling for consumer’s health protection 2 0 4  รศ.ดร.วันทนีย์  เกรียงสินยศ
5 Trans fat: source and health issue 2 0 4  รศ.ดร.วันทนีย์  เกรียงสินยศ
12 Plant based meats, human health and climate change 2 0 4  รศ.ดร.ณัฐิรา  อ่อนน้อม
7 Thailand risk assessment center 2 0 4  รศ.ดร.ทรงศักดิ์  ศรีอนุชาต
9 Food loss and food waste: global burden problem 2 0 4  ผศ.ดร.นัฐพล  ตั้งสุภูมิ
10 World disaster and food for emergency 2 0 4  ผศ.ดร.นัฐพล  ตั้งสุภูมิ
8 International guideline for breastfeeding: practices and practicality 2 0 4  ผศ.ดร.จินตนา  หย่างอารี
15 Edible insects as a sustainable food alternative 2 0 4  ผศ.ดร.วรงค์ศิริ  เข็มสวัสดิ์
11 Life cycle assessment across the food supply chain: Agri-food secto 2 0 4  รศ.ดร.กิตติ  สรณเจริญพงศ์
16 Ethics of stakeholders within the food system 2 0 4  อ.ดร.ขวัญทวี  พ่อค้าทอง
17 Communication and behavior changes for nutrition improvement 2 0 4  อ.ดร.ปรารถนา  ตปนีย์
14 Personalized nutrition: future food trend 2 0 4  รศ.ดร.เชาวนี  ชูพีรัชน์
13 Food system 2 0 4  รศ.ดร.อิสรีย์ฐิกา  ชัยสวัสดิ์ จันทร์ส่องสุข