สัปดาห์ที่ /ครั้งที่ |
หัวข้อ |
จำนวนชั่วโมง |
อาจารย์ผู้สอน |
บรรยาย |
ปฏิบัติ |
ศึกษาด้วยตัวเอง |
1 |
Course overview
Nutrition facts: glossary and definitions
Principle of nutritional assessment
|
2 |
4 |
6 |
รศ.ดร.ปรียา ลีฬหกุล |
2 |
Validity and reliability of nutritional assessment |
2 |
4 |
6 |
รศ.ดร.พัตธนี วินิจจะกูล |
3 |
Nutritional assessment forms |
2 |
4 |
6 |
รศ.ดร.ปรียา ลีฬหกุล |
4 |
Anthropometric assessment I (children and adults)
assessment tools, techniques, interpretations, |
2 |
4 |
6 |
ผศ.ดร.ทิพวัลย์ พงษ์เจริญ |
5 |
Anthropometric assessment II
computer program INMU Thai growth, Nutri Stat, WHO Anthro
|
2 |
4 |
6 |
อ.นางวันเพ็ญ วิมลพีรพัฒนา |
6 |
Assignment I : anthropometric assessment (20 %) |
2 |
4 |
6 |
รศ.ดร.ปรียา ลีฬหกุล , ผศ.ดร.ทิพวัลย์ พงษ์เจริญ |
7 |
Body composition assessment I
stable isotope, equation development
|
2 |
4 |
6 |
รศ.ดร.วันทนีย์ เกรียงสินยศ |
8 |
Body composition assessment II
bioelectrical impedance analysis
|
2 |
4 |
6 |
รศ.ดร.ปรียา ลีฬหกุล |
9 |
Assignment II : body composition assessment (15 %) |
2 |
4 |
6 |
รศ.ดร.ปรียา ลีฬหกุล , รศ.ดร.วันทนีย์ เกรียงสินยศ |
10 |
Biochemical methods in nutritional assessment |
2 |
4 |
6 |
รศ.ดร.ปรียา ลีฬหกุล |
11 |
Biomarker of nutritional assessment for vitamin and
mineral deficiencies
|
2 |
4 |
6 |
รศ.ดร.รัชนี คงคาฉุยฉาย |
12 |
Biomarker of nutritional assessment for risk factors of cardiovascular disease |
2 |
4 |
6 |
รศ.ดร.รัชนี คงคาฉุยฉาย , อ.นางสาวริญ เจริญศิริ |
13 |
Clinical nutrition assessment: signs and symptoms |
2 |
4 |
6 |
ศ.คลินิก(เกียรติคุณ)ดร.พญ.นลินี จงวิริยะพันธุ์ |
14 |
Homocysteine : a biomarker for CVD risk |
2 |
4 |
6 |
รศ.ดร.จินตนา ศิริวราศัย |
15 |
Assignment III : Biomarkers (20 %) |
2 |
4 |
6 |
รศ.ดร.รัชนี คงคาฉุยฉาย |
16 |
Nutritional assessment (Anthro.+Biochemical+Clinical)
- Practice & Wrap up ( 10 % )
|
2 |
4 |
6 |
รศ.ดร.ปรียา ลีฬหกุล |
17 |
Dietary assessment
- uses and applications (dietary recall, dietary record, FFQ)
- interpretation of dietary intake adequacy
(nutrient adequacy, diet quality: Healthy eating index, DDS and nutrient profiling)
|
2 |
4 |
6 |
รศ.ดร.กิตติ สรณเจริญพงศ์ |
18 |
Dietary calculation and evaluation of nutrient
intake (INMUCAL program)
Use and interpretation of diet intake (output data)
|
2 |
4 |
6 |
- |
19 |
Assignment V: dietary assessment (15 %) |
2 |
4 |
6 |
รศ.ดร.กิตติ สรณเจริญพงศ์ |
20 |
Available for submit assignments |
2 |
4 |
6 |
- |
21 |
Food analysis and Food Composition Development I
- Food sampling and preparation
- Nutrient and non-nutrient analyses
- Requirements and choice of analytical method
- Internal and external quality control system
|
2 |
4 |
6 |
รศ.ดร.ครรชิต จุดประสงค์ |
22 |
Food analysis and Food Composition Development II
- Systematic approach to the production of good quality food composition data
- Data quality assessment
- Evaluating quality of data
|
2 |
4 |
6 |
รศ.ดร.ครรชิต จุดประสงค์ |
23 |
Assignment IV : Food analysis (20 % ) |
2 |
4 |
6 |
รศ.ดร.ครรชิต จุดประสงค์ |
24 |
Course evaluation |
- |
- |
- |
รศ.ดร.ปรียา ลีฬหกุล |